Scouts

De scouts draaien op zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Afhankelijk van wat ze die dag gaan doen, kan het wel eens voorkomen dat ze een andere openings- en/of sluitingstijd hebben. U wordt hier dan tijdig van op de hoogte gesteld.

Iedereen die bij onze groep wil komen mag 4 draaidagen gratis meedoen. Na deze proefperiode moet uw kind beslissen of hij of zij bij de groep wil blijven of niet. Ook de leiding kan na een maand beslissen of het kind wel of niet in de groep past. Vanaf dan wordt er contributie betaald.

Iedereen die lid wordt van Scouting wordt geïnstalleerd. Dit houdt in dat uw zoon en/of dochter een camelkleurige blouse gaat dragen met bijbehorende baret, das en insignes en een blauwe spijkerbroek. De installatie wordt niet meteen na de proefperiode gehouden. Meestal wachten we totdat er nog iemand geïnstalleerd wordt zodat uw zoon/dochter niet alleen hoeft.

Het zomerkamp

Tegen de zomervakantie komen de kampkriebels bij de scouts en leiding weer tevoorschijn. Het kamp is het hoogtepunt van het jaar. Het ultieme avontuur. Met je eigen ploeg in een tent slapen. Je eigen keuken bouwen. Zelf koken. Op pad met kaart en kompas. Niet weten waar je gaat slapen.

Het kamp is altijd de eerste week van de schoolvakantie. De scouts gaan 8 dagen weg (dit verschilt per speltak). Voor dit kamp moet wel apart kampgeld betaald worden. Naast het kamp hebben we ± 4 weekeinden waarin we 2 dagen weg zijn met overnachting. Ook hebben we elk jaar een spannende nachtwandeling met overnachting.

Activiteiten

Wat voor activiteiten doen we zoal bij de Scouts? Eigenlijk te veel om op te noemen. Een van de belangrijkste kenmerken van de Scouts is juist de variatie in activiteiten. De programma’s zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, en hangen nauw samen met het leren beheersen van verschillende scoutingtechnieken.

Sport en spel

Onder de noemer sport en spel vallen een heleboel verschillende programma’s. Soms doen we een echt sportprogramma, in teamverband gaan we dan tegen elkaar sporten. Een spelprogramma kan bijvoorbeeld een smokkelspel in de bossen zijn, waarbij je iets op en neer moet smokkelen tussen twee posten zonder gepakt te worden door de douane. Maar ook een quiz waarbij een aantal teams tegen elkaar strijden door middel van denk en doe opdrachten.

Koken en stoken

Als we bij de Scouts iets koken dan kunnen we dat op twee manieren doen. Met behulp van onze kookkisten zélf een maaltijd bereiden óf primitief koken op houtvuur of in een leeg blik. Dat kunnen pannenkoeken zijn, maar ook iets wat meer ingewikkeld is. Brood of pizza’s bakken bijvoorbeeld. We maken dan zelf een oven van een blik of oude pan.

Tocht

Regelmatig lopen, fietsen of varen we een tocht. De routebeschrijving die je op zo’n tocht mee krijgt kan allerlei vormen aannemen. Simpele aanwijzingen van de vorm “De eerste weg rechts, dan de tweede links…” zul je maar zelden tegenkomen. Meestal maken we het iets uitdagender, bijvoorbeeld door de aanwijzingen in een coördinaat te geven of in de vorm van een puzzel. Een stuk kaart is ook mogelijk, al dan niet op creatieve wijze door de leiding onder handen genomen. Of we geven de kompaskoers die je moet volgen. Een looptocht met dergelijke opdrachten noemen we in scoutingtaal een “hike”.

De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen.

Creatief

Een creatief programma kan natuurlijk van alles zijn. Het kan iets knutselen zijn, bijvoorbeeld met brooddeeg, gips of papier-maché, maar ook iets heel anders. Zoals een theatermiddag waarbij je aan de hand van een aantal woorden een toneelstuk moet bedenken en uitvoeren. Ook hoeft het zich niet altijd bij het Hoofdkwartier af te spelen.

Kamperen

Kamperen is bij Scouting PVG een belangrijke activiteit. Regelmatig trekken we er op uit naar de bossen. Scouts leren dan zelf hoe ze een tent op moeten zetten, hoe ze met een hakbijl en zaag overweg moeten en hoe ze een goed kampvuur moeten maken. Ook wordt er dan een eigen “keuken” gepionierd. Pionieren is het maken van bouwwerken met behulp van hout en touw. De touwverbindingen die je gebruikt noem je sjorringen. Als je even de tijd neemt om een paar sjorringen te leren kun je al snel de meest fantastische dingen maken. Bruggen, torens, draaimolens, zelfs een reuzenrad! Als het mooi weer is gaan we wel eens vlotvaren. We bouwen dan een vlot van vrachtwagenbinnenbanden.

Leiding en contact

Onze scoutsspeltak beschikt over meerdere enthousiaste stafleden (leiding). Elke zaterdag organiseren zij de leukste spelactiviteiten voor de kinderen. Heeft u vragen over het draaien, zijn er bijzonderheden m.b.t. uw kind, die zij moeten weten of wilt u gewoon ’s nader met ze kennis maken? Geen probleem, op de draaidagen zelf kunt u ze vlak voor en na het draaien gerust aanspreken, maar het leidingteam is via de mail of telefoon natuurlijk ook te bereiken. Hieronder vindt u alle benodigde contactgegevens.

Leiding

  • Joyce (teamleider)
  • Sandra
  • Izaak
  • Maartje

Contactgegevens